Press releases

Print Page Print Page

Send to friend

Prvi Beogradski bezbednosni forum

12. 09. 2011

Koje globalna dešavanja utiču na bezbednost građana Balkana? Koje pouke zemlje Balkana mogu da ponude drugim regionima? Da li su EU politike bitne van Evrope ili Evropa gubi trku sa novim ekonomskim silama poput Brazila, Kine, Indije, Turske? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će preko 300 domaćih i stranih visokih zvaničnika evropskih država, predstavnika Evropske unije i NATO, istraživačkih i naučnih instituta, građanskog društva, parlamentaraca i novinara diskutovati na prvom Beogradskom bezbednosnom forumu u Domu vojske, od 14. do 16. septembra 2011.

Tri domaće organizacije građanskog društva: Beogradski fond za političku izuzetnost (www.bfpe.org), Evropski pokret u Srbiji (www.emins.org) i Beogradski centar za bezbednosnu politiku (www.ccmr-bg.org), organizuju BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM u želji da region i Beograd pozicioniraju na mapi svetskih skupova na kojima se raspravlja o strateškim temama. Po ugledu na slične skupove iz Brisela, Minhena ili Bratislave, u otvorenoj i kritičnoj atmosferi, u Beogradu će se tokom trodnevnog foruma uz učešće preko 70 stranih gostiju raspravljati na teme kao što su: energetska bezbednost, nova uloge Turske, NATO i Rusije u Evropi, posledice promena režima na Bliskom Istoku za našu bezbednost, recepti za uspešnu regionalnu bezbednosnu saradnju, iskustva žena na čelu ministarstava odbrane i međunarodnih organizacija, itd. Glavna tema skupa je: „Balkan i globalna bezbednost: šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje?“.

Otvaranju Foruma prethodi skup 20 mladih naučnika iz regiona, 14. septembra 2011. godine, a čiji su radovi izabrani na konkursu na koji se prijavilo po 3 kandidata za jedno mesto. Oni će predstaviti nalaze svojih istraživanja o odnosima u regionu i mestu zapadnog Balkana u Evropi.

Na sajtu www.belgradeforum.org možete naći na engleskom jeziku detaljan program, biografije govornika i druge relevantne informacije.

Beogradski bezbednosni forum se organizuje u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju i Slovačkom atlantskom komisijom i uz podršku UNDP, SlovakAid, ambasada Kraljevine Norveške, SAD i Republike Slovačke, Ministarstva spoljnih poslova Republike Češke, NATO i Evropskog fonda za Balkan. Prijatelji Foruma su: Holcim, Konrad Adenauer fondacija, Britanska ambasada u Beogradu i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga. Tehničku podršku pruža: Tehnicom Computers. Medijski partneri su: FoNet, Tanjug, RTS, B92, Novi Magazin, Politika, Blic i Vreme.

VAŽNE NAPOMENE:

-       Radni jezik je engleski, prevod na srpski nije obezbeđen osim za govor predsednika Tadića na otvaranju, 15. septembra u 10h.

-       Akreditacije novinara su obavezne na: http://belgradeforum.org/registration/accreditation-of-the- press.html

-       Za večernje sesije važi „Chatham house“ pravilo – nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, telefonom niti fotoaparatom, a moguće je izveštavanje o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije.

(English

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE:

Ivana Ponjavić, PR koordinatorka

Tel: 011 3640174, 064 1777 050

Mail: ivana.ponjavic@emins.org